Home | Contact | Sport & Hobbywww.SportenHobby.nl

Skateboard onderdelenUit welke onderdelen bestaat een skateboard?Het deckEen skateboard is een houten plank gebogen en vervormd. Een skateboard bestaat uit 7 of 8 dunne lagen Maplewood, aan elkaar geplakt met lijm. Een skateboard heeft, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, wel een voor- en achterkant. De voorkant is wat hoger en breder als de achterkant, dit is omdat de achterkant alleen gebruikt wordt voor het poppen. De voorkant wordt gebruikt om te flippen en te spinnen. De prijs van een professioneel skateboard varieert van 50 tot 90 euro, dit is dus alleen voor het deck, alleen het houten deel. Skateboards zijn er in heel veel verschillende kleuren en maten. Vaak zoeken beginnende skateboarders decks uit die er mooi uitzien maar niet weten of het skateboard ook prettig rijdt. Het beste kan je in de winkel even op het skateboard gaan staan om te kijken welke maat het is.

De hardwareHardware, dat zijn de schroefjes en de griptape van het skateboard. Je hebt veel verschillende soorten griptape. Het verschil zit in de grip zelf. Griptape is als schuurpapier en met schuurpapier heb je ook een verschillende korrel. Griptape heb je in verschillende kleuren maar zwart wordt het meest gebruikt. Vaak zie je iets uitgesneden uit griptape, dit kan iets persoonlijks zijn maar ook omdat je het leuk vindt. Ook de schroefjes heb je in verschillende kleuren en maten. Je kan kiezen uit kruiskop of uit imbus. Kruiskop draai je snel door en voor een imbus moet je altijd een speciaal imbussleuteltje bij je hebben.

De trucksOnder het deck moeten trucks zitten. Zonder trucks kunnen de wieltjes niet aan het deck bevestigd worden en kan er ook niet geskateboard worden. Trucks zijn vaak van aluminium gemaakt, en bestaan zelf ook weer uit verschillende onderdelen. Zo bestaan trucks uit een kingpin, bushings, de baseplate, de hanger en de speedrings. De baseplate schroef je aan het deck door middel van vier schroeven met boutjes, bijna altijd maat 10. Aan de baseplate zit door middel van de kingpin een bout en een moer een hanger vast. Dit is het onderdeel van de truck waar de wielen aan vast zitten en waar je op grind. De bushings zorgen ervoor dat de truck van links naar rechts kan bewegen, stijve bushings betekent weinig beweging, softe bushings betekent veel beweging en dus losse trucks.

De lagersEen belangrijk onderdeel van het skateboard zijn de lagers. Ook deze zijn er weer in veel soorten. Je hebt lagers speciaal voor street-skateboarden maar ook speciaal voor vert-skateboarden. Het verschil zit in de ruimte tussen de balletjes. Je hebt abec-3 lagers, maar ook abec-9 lagers. Abec-9 lagers zijn vooral voor precisiewerk. Abec 1 tot 5 worden in de skateboardwereld vaak gebruikt. De prijs van een setje lagers is erg verschillend. Je hebt lagers van 15 euro, maar ook van 150 euro.

De wielenWielen zijn erg belangrijk. Ook wielen heb je in verschillende soorten en maten. De meest standaard maten zijn tussen de 48 en 60 millimeter. 60 millimeter wordt bijna alleen door filmers gebruikt. De hardheid van de wieltjes is bijna altijd 99a, dit is extreem hard. Vroeger werd er geskateboard op wieltjes die in een dag al compleet versleten waren, nu zijn ze van een ander materiaal gemaakt, wat veel langer meegaat. Er zjin veel verschillende soorten wieltjes, het gaat eigenlijk alleen om de maat, wat er op staat en vooral van welk merk het is. Bekende merken zijn Spitfire, Autobahn, Girl, Zero. Vaak maken grote skateboardmerken ook wieltjes.Revert