Home | Contact | Sport & Hobbywww.SportenHobby.nl

Skateboarden Algemeen

De geschiedenis van het skateboardenSkateboarden is een origineel Amerikaanse sport. Ontwikkeld door surfers, die als er geen golven waren niet konden surfen, en daar een oplossing voor zochten. In de jaren 60 van de 20ste eeuw werd de sport razend populair omdat het (toen nog wel) overal kon. Later werd het verboden omdat er veel vernield werd.

De oplossing voor het niet kunnen surfen werd skateboarden. Als er geen golven waren, werden er rolschaatswieltjes onder oude surfplanken gezet, en kon men zo van de heuvels en door de straten rijden. In het begin van deze periode bestond het skateboarden alleen uit cruisen. Er werd dus alleen normaal mee door de straten gereden. Tricks bestonden nog niet.

De Z-Boys vonden het een goed idee om in de leegstaande zwembaden te skaten. De zwembaden stonden leeg omdat het een lange tijd niet geregend had in Californie. Iedereen werd geinspireerd door de Z-Boys. Mensen gingen oplossingen zoeken naar het lange en lompe board. Er werd een smaller en korter board uitgevonden waarmee je makkelijker bochten kon maken, en dus beter kon pushen in een pool (zwembad). De smalle boards zijn de basis van het hedendaagse skateboarden.

De wielen


Er werd altijd op grote kleine wieltjes gereden, deze gingen langzaam en sleten snel. Een professional kon deze wielen in 7 tot 8 uur helemaal oprijden. Frank Nasworthy werkte in een fabriek voor wielen, en bedacht wieltjes welke zeer geschikt waren voor het skateboarden. De wieltjes zijn van polyurethane, een heel hard materiaal. Het was een megasucces en nu skaten velen op deze wieltjes. Frank Nasworthy verkocht op zijn hoogste punt circa 300.000 wieltjes per jaar.

Voor deze uitvinding, rond 1966, was de populariteit van het skateboarden enorm ingezakt. Het bekende Skateboarding Magazine publiceerde niet meer, en er werden nog maar weinig skateboards verkocht. Door de uitvinding van Frank werd het skateboarden weer populair.

De trucks


Het ontwerp van de trucks (aluminium onderdelen welke bevestigd worden aan het board, en waar de wielen en lagers aan vast zitten) waar we vandaag de dag ook nog mee rijden, is in 1976 ontworpen door Tracker Truck Company. Omdat de trucks steeds meer konden bewegen, werden de decks breder, met het gevolg dat ze extreem wendbaar waren.

Door de wendbaarheid van de skateboards gingen mensen extremere tricks proberen, het gevolg was een extreem gevaarlijke sport zonder bescherming. Eigenaren van een skatepark moesten steeds meer verzekeringskosten betalen en er was weinig vertrouwen in de sport. Hierdoor werden veel skateparken gesloten, en werd het skateboarden wederom de grond in gestampt.

Omdat er toch veel mensen bleven skateboarden, is er uiteindelijk weer interesse in de sport gekomen. Er was een flatground ollie uitgevonden. Dit is eigenlijk de basis van het hedendaagse skateboarden, Ollien is springen met het skateboard, zonder de handen te gebruiken. Dit gaat door te poppen. Je drukt je achterste voet naar beneden en schuift je voorste naar voren, waardoor het skateboard in de lucht weer horizontaal komt.

Het hedendaagse skateboarden bestaat vooral uit street-skateboarden. Mensen zoeken hun eigen spot (plek) om daar te gaan skateboarden op obstakels die daar eigenlijk niet voor gemaakt zijn.