Home | Contact | Sport & Hobbywww.SportenHobby.nl

Geschiedenis AjaxDe geschiedenis van Ajax in het kortAjax is opgericht op 18 maart 1900 op een plek die je niet zal verwachten voor een sportclub, namelijk in een Amsterdamse kroeg. De Amsterdamse club werd opgericht door Floris Stempel met de naam Amsterdamsche Football Club Ajax. In 1902 werd Ajax lid van de Nederlandse Voetbal Bond. In 1903 promoveerde Ajax gelijk naar de 2e klasse. Vanf 1907 speelde Ajax op een open vlakte op de Amsterdamse Middenweg. in 1911 bereikt Ajax de hoogste klasse in Nederland. Vanaf die tijd ook spelen de Ajacieden in het witte shirt met rode baan in de midden.

De successen kwamenOp het Ajax terrein was inmiddels een tribune gemaakt en succes bleef niet uit. In 1918 werd Ajax kampioen van Nederland. De jaren dertig waren gouden tijden voor Ajax. In 10 jaar tijd werd Ajax vele malen kampioen. In 1918 maar ook in de jaren dertig heeft Ajax onderleiding gestaan van Jack Reynolds. Deze trainer heeft 33 jaar de leiding over Ajax elftallen gehad en is daarmee de langst werkende trainer geweest bij de Amsterdamse club.

Stadion De MeerVanaf 1934 speelde Ajax in stadion De Meer aan de Middenweg in Amsterdam. Ajax gaat maar door met het behalen van successen. Ook internationaal gaat het goed en in 1969 staat Ajax in de finale van het Europees Bekertoernooi voor landskampioenen. In 1969 werd nog verloren maar in 1971, 1972 en 1973 werd de finale gewonnen.

Johan CruyffIn de jaren zeventig speelde bij Ajax de legendarische nummer 14. Johan Cruyff bezorgde met de andere Ajacieden de club veel succes. Na deze succesvolle tijd heeft Cruyff jaren in het buitenland gespeeld om vervolgens in 1981 terug te keren naar Ajax en weer kampioenschappen mee te maken.

Winnaar Europa Cup IIIn 1987 is Ajax winnaar van de Europa Cup II geworden door het winnende doelpunt van een andere grote naam bij Ajax, Marco van Basten.

Gouden tijd in negentiger jarenNa enkele moeilijke jaren voor Ajax brak er weer een gouden tijd aan in de jaren negentig o.l.v. Louis van Gaal. In 1995 won Ajax de Champions League finale van AC Milan door een doelpunt van Patrick Kluivert. In hetzelfde jaar werd Ajax ook wereldkampioen door Gremio uit Brazilie te verslaan.

De Meer wordt De Amsterdam ArenaIn 1996 verhuist Ajax van De Meer naar het nieuwe stadion De Amsterdam Arena. Het gevoel van thuis basis moest zowel bij de spelers als bij de supporters groeien.
Ook de jeugdopleiding van Ajax kreeg een nieuw onderkomen. Voorland maakte plaats voor De Toekomst. Inmiddels grote namen zijn hier opgeleid zoals Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel.

De derde ster in 2011Het laatste kampioenschap werd behaald in 2012. Onder leiding van oud speler Frank de Boer werd de derde ster in 2011 toegevoegd in 2012 werd er weer een kampioenschap gevierd. Elke ster staat voor 10 kampioenschappen en de derde ster staat dan ook voor het 30ste kampioenschap in 2011. Inmiddels is Ajax 33 keer landskampioen geworden in 2014. 4 keer achter elkaar kampioen van Nederland.

Worldticketshop.nl