Home | Contact | Sport & Hobbywww.SportenHobby.nl

Geschiedenis Mandala
De geschiedenis van de mandalaDe stijl van de beeltenissen volgde in eerste lijn de Indiase periode van de Gupta's en de hindoeďstische kunst.

De meeste bekendheid hebben de boeddhistische mandala's uit Tibet en India. In deze landen is de mandala een middel om je te concentreren bij het mediteren.

Zandmandala'sHet maken van zandmandala’s gaat al eeuwen volgens een vaste traditie. Wekenlang wordt eraan gewerkt tot in de kleinste details omgeven met rituele ceremonies.
Is de mandala klaar dan wordt deze op een rituele manier teruggegeven. Dit gebeurt door het zand voorzichtig in een stromende rivier te werpen.
Mandala’s maken ziet men in Tibet en India als oefening in concentratie, meditatie. Het maken ervan en de weg die je volgt is belangrijk, niet het eindresultaat.

In het ChristendomMandala’s maken werd binnen het Christendom gebruikt om de kathedralen ermee te verfraaien. Voorbeelden zijn het roosvenster van de Notre Dame in Parijs, het labyrint van Chartres.

Keltische afbeeldingenIn de Keltische afbeeldingen zijn vooral het vlechten en knopen binnen de cirkel zichtbaar. Islamitische mandala's zijn prachtig met hun gekleurde en geometrische patronen. In Indiaanse culturen wordt nog steeds gebruik gemaakt van het medicijnwiel, de helende kracht.