Home | Contact | Sport & Hobbywww.SportenHobby.nl

Downhill MountainbikeWat is downhill mountainbike?Downhill Mountainbike is de wedstrijd variant van de freerides. Omdat er veel technische innovaties op zitten worden ze ook wel de Formule 1 onder de fietsen genoemd.

Bij Downhill mountainbike gaat het er om dat rijders van de top van een berg zo snel mogelijk volgens een bepaalde route naar beneden moeten gaan. Hierbij trotseren ze allerlei obstakels zoals stenen van 2 meter hoog en sprongen met hoogteverschillen van soms wel 20 meter. Je hebt natuurlijk al snel door dat dit niet een sport is voor iedereen. Speciale fietsen en een goed getraind lijf zijn toch wel hele belangrijke dingen in deze sport. De passie bij vele rijders zit bij hen in het risico dat zij lopen. Zij zijn de baas over het gevaar wordt er ook wel eens gezegd. Het moet een kick zijn om met 90km per uur door de bossen te scheuren.

De fietsen voor downhill mountainbikeDe fietsen zijn speciaal aangepast voor dit onderdeel. Alles is gebouwd om grote klappen op te vangen en de controle te behouden tijdens het fietsen. Op een downhill mountainbike bevinden zich remschijven van 200mm in diameter. Een veerweg van 170mm is dan ook geen uitzondering. De versnellingen op deze fietsen zit enkel achter. De fiets is echt gericht op de wendbaarheid in extreme omstandigheden. Echte wedstrijdfietsen wegen rond de 17 kilo.

SnelheidsrecordHet downhill speed record staat op naam van Markus Stöckl met 102.4 mph