Home | Contact | Sport & Hobbywww.SportenHobby.nl

Onderdelen Mountainbike

Mountainbike OnderdelenBanden:
De meeste mountainbikes hebben 26 inch wielen. Voor mountainbikes worden veel verschillende banden gemaakt. Het verschil zit hem dan vooral in het patroon. De volgende patronen zijn van belang: Gladde Straatbanden, Straatbanden met een gleuf, knobbelige voorbanden, achterbanden en sneeuwbanden. Tubeless banden worden steeds populairder. Dit zijn dan banden zonder een binnenband. Deze banden hebben meer grip en er is minder kans op lekrijden. Helaas zijn de banden duurder en zijn er speciale velgen nodig, die zwaarder wegen dan de normale velg.

Frame:
Ook frames zijn er van verschillende materialen, zelfs complete frames van carbon worden al gemaakt. Dit is erg duur maar wel enorm sterk en licht. De meeste frames zijn van aluminium. De voordelen hiervan zijn dat het frame licht is, bewerkbaar en corrosiebestendig.

Vering:
De vering van een mountainbike is erg belangrijk. Verschillende fietsen vragen om een verschillende vering, daarom moet je weten wat je gaat doen met je fiets. Een Cross Country fiets vraagt om een luchtgeveerde voorvork. Een Downhill fiets moet een geoliede voorvering hebben.

Remmen:
Zonder remmen kan je niet fietsen. Downhill fietsen gaat van de berg af, als je geen remmen heb is dat een dodemansrit. De beste remmen die je kan hebben zijn hydraulische schijfremmen. Jammer genoeg zijn deze remmen heel duur en erg gevoelig voor wilde ritten.

Versnellingen:
Als je omhoog, en omlaag wilt fietsen zijn versnellingen natuurlijk niet te missen. Vaak heeft een mountainbike fiets 21, 24 of 27 versnellingen. De onderdelen van deze fietsen zijn allemaal vervangbaar en erg duur. Versnellingen zijn een van de belangrijkste onderdelen van het mountainbiken.