Home | Contact | Sport & Hobbywww.SportenHobby.nl

Fietsen-BMX disciplineDisciplines op de BMX


Street


Street is een van de leukste en meest invloedrijke disciplines in het BMX rijden. Street BMX rijden gaat om alles wat je op straat in de stad kan doen. Je kan bijvoorbeeld van trappen afspringen en bepaalde tricks doen, je kan de railings langs een trap grinden, je kan allemaal verschillende manual tricks doen, dat zijn tricks die je op 1 wiel doet. De mogelijkheden met street zijn onbeperkt, daarom zijn er zoveel mensen die als ze BMX en, ze zich met street bezighouden.

Park


Park BMX fietsen is natuurlijk altijd leuk en spannend. Natuurlijk is street veel spannender omdat het eigenlijk speciaal gemaakt is om te BMXen. BMXen en skateboarden in het park gaat bijna altijd samen. Helaas is het zo dat BMXers en Skateboarders het niet altijd even goed vinden met elkaar.

Park BMXers zijn vaak all-round, wat betekent dat ze overal tricks uit kunnen voeren. Een park is vaak een mengeling van Street, Vert en Trial.

Vert


Vert BMXen is de meest gevaarlijke discipline. Met vert BMXen kan je namelijk echt hoge sprongen maken. In het vert BMXen zijn grote geldprijzen te winnen, met evenementen als bijvoorbeeld de X-Games. Een vert is een half-pipe, alleen met verticale uiteinden.

Trails


Trail BMXen begint weer een beetje op het mountainbiken te lijken. Net als met mountainbiken ga je in de bossen, op velden of in het zand off-road rijden. Met trials kan je grote sprongen zelf maken door middel van zand te verplaatsen, zo zijn ook veel van die trialbanen ontstaan. Street en Trial wordt vaak met elkaar vergeleken omdat je bij alle twee de disciplines zelf je obstakels opzoekt waarop je bepaalde tricks gaat doen.

Flatland


Flatland BMXen is echt een discipline die erg veel geduld en concentratie vergt. Bij Flatland BMXen is het de bedoeling allemaal tricks uit te voeren. Alles word op het voor- of achterwiel gedaan, wat er erg spectaculair uitziet. Een goede balans is een vereiste voor deze vorm van BMXen.

Racen


Met een BMX-race kunnen 8 deelnemers tegelijk rijden. Het is een enkele race en de winnaar is (bij 8 deelnemers) dan gelijk bekend. Een race begint met drie manches waarin je jezelf moet kwalificeren. Als er meer dan 8 BMXers zijn moet er toch een halve-, kwart- of driekwartfinale komen.