Home | Contact | Sport & Hobbywww.SportenHobby.nl

Tafeltennis materiaalBenodigde materialen om te kunnen tafeltennissenTafeltennistafelDe tafeltennistafel is net zo groot als het speelvlak. De tafel heeft een lengte van 274 cm en een breedte van 152,5 cm. Het tafelblad staat 76 cm boven de vloer en is door een net van 15,25 cm hoog verdeeld in 2 gelijke vlakken. Bij het dubbelspel is het speelveld ook weer in twee gelijke vlakken gedeeld d.m.v. een 3 millimeter brede witte middellijn. Rondom het speelvlak is een 2 cm brede witte lijn aangebracht.
Het speelveld moet gelijkmatig donker en mat van kleur zijn. Het speelveld mag van elk materiaal zijn mits het een gelijkmatig stuitvermogen heeft van 23cm als men de bal laat vallen vanaf een hoogte van 30cm.

BatOm de bal te slaan heeft iedere speler heeft een houten tafeltennisbat, in BelgiŽ palet genoemd. Het bat is aan beide zijden bekleed met rubber (rood en zwart), om de bal effect te kunnen meegeven. Dit effect wordt spin genoemd. Wanneer het bat in de penhoudergreep vastgehouden wordt, wordt er ook voor een rubber op het bat gekozen. Dit wordt gedaan door spelers uit Azie. De andere kant van het bat moet dan wel in een andere kleur geverfd zijn als de kleur van het rubber.

Rubber op het batEr zijn verschillende soorten rubber te kiezen voor op het bat. Er zijn vlakke, platte, rubber (slicks) of rubber met 'noppen' erop (intermediates). Hierin wordt het onderscheid gemaakt tussen korte en lange noppen. Rubber met lange noppen kan het effect van de tegenstander omdraaien. Rubber met korte noppen zijn bedoeld om het spel te verstoren. Dan zijn er ook rubbers die vlak zijn met een uitwerking zoals die van de lange noppen, de ďantiĒ rubbers geheten.

TafeltennisbalDe tafeltennisballen moeten van celluloid of gelijksoortig kunststof zijn en een matte kleur hebben. Dit kan zijn of wit, of geel, of oranje. De diameter van de bal bedraagt 40mm en weegt 2,7 gram.
Het balletje was tot aan de Olympische Zomerspelen 2000 38mm maar werd daarna vergroot tot 40mm. Dit werd gedaan om het speltempo wat te vertragen en de sport zo aantrekkelijker te maken voor kijkers die het zo beter konden volgen.

Tafeltennis netposten
Tafeltennis-accessoires