Home | Contact | Sport & Hobbywww.SportenHobby.nl

Tafeltennis techniekTechniek in het tafeltennis; spelen met effectMeer dan bij andere sporten speelt bij tafeltennis het effect een erg grote rol; de bal is licht en de meeste rubbers stroef. Met welk effect kan gespeeld worden? In de praktijk zal het effect vaak tegelijkertijd aanwezig zijn, zoals zijtopspin.

BackspinBackspin: Dit effect wordt bereikt door de bal met open bat (achterover) aan de onderkant te raken. De beweging met de bat is van voren / beneden. De rotatie-energie wordt bij het raken van het bat van de tegenstander omgezet in snelheid omlaag. De bal kan daardoor in het net gaan. Een bal met deze rotatie komt op de tafel naar je toe rollen.

TopspinTopspin: Dit effect wordt bereikt door de bal met behoorlijk gesloten bat (voorover) aan de achterkant/bovenkant te raken. De beweging met de bat is van voren / boven. De rotatie-energie wordt bij het raken van het bat van de tegenstander omgezet in snelheid omhoog. De bal kan daardoor over de tafel gaan. Een bal met deze rotatie rolt van je weg op de tafel.

ZijspinZijspin: De bal draait zijwaarts. Dit komt vooral bij de service voor. De rotatie-energie wordt bij het raken van het bat van de tegenstander omgezet in snelheid naar links of naar rechts. De bal kan daardoor naast de tafel gaan. Een bal met deze rotatie zou op de tafel op dezelfde plek blijven liggen. Dit kan ook gebruikt worden om te controleren of de bal wel precies rond is.

BlokkenBlokken: Blokken doe je op een bal met topspin effect waarbij je recht tegen de bal aanslaat. Hoe meer topspin hoe meer het batje gesloten zal moeten worden om het effect tegen te gaan. Het bat helemaal stilhouden bij het blokken wordt passief blokken genoemd. Actief blokken is als er toch een voorwaartse beweging gemaakt wordt en de bal sneller bij de tegenstander komt.

Contra slaanContra slaan: slaan van de bal zonder effect.