Home | Contact | Sport & Hobbywww.SportenHobby.nl

Surfen Algemeen

Algemene informatie over surfen


Wat is surfen? Iedereen heeft wel is van wind- of golfsurfen gehoord. Het is het voortbewegen van een plank via de wind of via de golf. Surfen is de oorsprong van alle boardsporten die je tegenwoordig tegenkomt. Skateboarden, Wakeboarden, Skimboarden, Snowboarden, alles stamt af van het surfen.

Surfen is hoogstwaarschijnlijk door de Polynesiers uitgevonden en door deze mensen meegenomen naar Hawaii. In Hawaii is het surfen de basis van de cultuur. Vroeger moesten de hogere mensen in Hawaii laten zien of ze alles wel waard waren. Dit was dus een test. Ze moesten door middel van surfen laten zien of ze wel goed genoeg waren.

In het surfen zijn er twee basis classes. Er is namelijk het longboarden en het shortboarden. Longboarden is de meest oorspronkelijke vorm van het surfen. Het shortboarden is vooral door de competitie veel bekender tegenwoordig. Het verschil tussen long- en shortboarden is vooral, zoals de naam al zegt, het verschil in de lengte van het surfboard.

De longboards van tegenwoordig zijn vaak 2.5 tot 3 meter lang. Longboards kan je gebruiken op golven vanaf 80 cm hoog. Vaak worden longboards gebruikt om relaxed over de golven te glijden. Shortboards zijn daarentegen veel scherper. Ook word je sneller afgestraft als je op een shortboard staat. Doe je iets waar je geen erg in hebt, dan is het gelijk zo dat het shortboard daarop reageert.