Home | Contact | Sport & Hobbywww.SportenHobby.nl

Geschiedenis scooterDe Piaggio blokkenIn 1884 is Piaggio opgezet door Rinaldo Piaggio, een Italiaan die locomotieven en spoorwegen wilde ontwerpen. In de eerste wereldoorlog richtte het bedrijf zich op de bouw van vliegtuigen. In de tweede wereldoorlog ging Piaggio ook gevechtsvliegtuigen maken. Dit stopte nadat de stad waar Piaggio zat gebombardeerd was.

Italie na de oorlogNa de oorlog was de economie in Italie ingezakt en ging het niet goed meer met het land. Enrico Piaggio, de zoon van Rinaldo Piaggio had het idee om een goedkoop en effectief vervoersmiddel te produceren. Het moest betaalbaar zijn en er moest een bestuurder en een passagier op kunnen zitten. Het vervoersmiddel moest simpel, goedkoop en stevig zijn.

Ontstaan van VespaCorradino D'Ascanio, een ingenieur die ook al een helikopter ontworpen had voor Augusta, kreeg op de opdracht dit vervoersmiddel te ontwerpen. Hij kwam met de Vespa, wat in het Italiaans wesp betekent. Binnen 10 jaar werden een miljoen Vespa's verkocht. Tegenwoordig vallen verschillende merken scooters onder Piaggio. Dit zijn Gilera, Aprillia, Puch en Derbi.

De Minarelli blokkenDe geschiedenis van Minarelli blokken is minder duidelijk. In 1951 werd FBM (Fabricca Bolognese Motocicli) opgericht. Het merk werd later bekend onder de naam Minarelli. Franco Morini heeft Minarelli (en Morini) opgezet. Vroeger werden alleen motorblokken en hele motors gemaakt door Minarelli. Tegenwoordig is het bedrijf onderdeel van Yamaha en maakt het geen motors meer.

Minarelli maakt nu alleen nog maar motorblokken. Yamaha maakt de scooter eromheen. Minarelli is de grootste concurrent van Piaggio op de markt van de scooterblokken.