Home | Contact | Sport & Hobbywww.SportenHobby.nl

Rugby variaties

Andere vormen van rugbyNaast de vormen Rugby Union en Rugby League zijn er ook andere spelvormen van rugby ontwikkeld. Deze worden over het algemeen alleen in toernooiverband gespeeld. De reden van deze varianten is om de rugby sport aantrekkelijker te maken voor een groter publiek.

Voorbeelden hiervan zijn:
Seven-a-side of rugby sevens
Ten-a-side
Touch rugby

Van deze varianten is seven-a-side de belangrijkste. Over de gehele wereld wordt deze sport in toernooiverband gespeeld, waarbij zeer veel toeschouwers worden getrokken. Het team bij
Seven-a-side wordt gespeeld met zeven spelers op een gewoon rugbyveld. Het spel is korter want per helft worden er 7 minuten gespeeld.
De scrum bestaat uit drie spelers per team waarbij pushing in principe verboden is. Line outs worden in dezelfde gevallen toegepast als bij Rugby Union.
Seven-a-side kenmerkt zich voornamelijk door snel en dynamisch spel. Men probeert dode spelmomenten te voorkomen door de bal vanuit elke situatie waar mogelijk toch af te geven aan medespelers.

In 2009 is besloten dat de rugby variant Seven-a-side vanaf 2016 deel uit te laten maken van de Olympische Spelen. In 1924 was de laatste keer dat op de Olympische Spelen rugby op het programma stond.

Touch rugby is een vriendelijke variant van rugby. Hierbij wordt intensief fysiek contact voorkomen. Spelers worden aangetikt in plaats van getackeld. Over de gehele wereld zijn intussen teams en competities opgericht voor touch rugby.