Home | Contact | Sport & Hobbywww.SportenHobby.nl

Rugby spelregels

Spelregels bij rugbyDe bal mag in de handen gehouden worden. Door met de bal in de hand naar de andere kant van het veld te rennen op snelheid kan je scoren. De tegenstander zal proberen de bal te onderscheppen. Het maken van schijnbewegingen is belangrijk om zo je tegenstander te omzeilen.

Bij het overspelen van de bal naar een teamgenoot mag deze alleen naar achteren gegooid worden. Pass techniek is belangrijk om de ovaal gevormde bal op een goede manier te gooien.

Het is ook toegestaan om de bal te schoppen. Veelal is dit handig voor de verdediging in het wegwerken van de bal. Meestal leidt dit wel tot balverlies.

Als tegenstander wil je de bal veroveren om ook te kunnen scoren. Spelers met de bal mogen enkel met de armen getackeld worden.

Een scrum is een bestraffing voor een lichte overtreding zoals het laten vallen van de bal of een pass naar voren.

Een line-out wordt opgesteld als de bal uitgaat en weer in het spel teruggebracht gaat worden. De bal wordt tussen twee rijen spelers ingegooid om gevangen te worden.

Zware overtredingen, buitenspel en praten tegen de scheidsrechter worden bestraft met een penalty. De tegenstander moet hierbij 10 meter achteruit staan. Spelers met een goed schot kunnen nu ook tussen de palen scoren wat 3 punten oplevert.

Bij het maken van een maul, een botsing met de tegenstander, probeer je de bal te veroveren. Bij deze techniek werk je samen met een medespeler die ook snel de speler met de bal vastpakt.

Wanneer de bal op de grond ligt en een of meerdere spelers van een team omsluiten de bal ontstaat er een ruck. De bal mag niet worden aangeraakt met de hand maar moet met de voeten worden gespeeld. Het oprapen van de bal mag als de bal achter de laatste voet van de speler in het team.

Buitenspel bij rugby staat een speler als deze voor zijn ploegmaat bevindt die de bal heeft of als laatste gespeeld heeft. Dus dichter bij het doellijn van de tegenstander. Als je buitenspel loopt mag je niet deelnemen aan het spel. Wordt dat wel gedaan dan wordt dit ook bestraft. Met de regel buitenspel ontstaat er voldoende ruimte om aan te vallen en te verdedigen omdat de buitenspel regel de positie van de spelers beperkt.