Home | Contact | Sport & Hobbywww.SportenHobby.nl

Scoren bij Rugby

Het rugby spelBij rugby staan 2 teams tegenover elkaar met als doel de ovaal gevormde bal over de doellijn van de tegenstander te dragen en die daar tegen de grond te drukken om zo te scoren.

Het lijkt eenvoudig maar door de regels van het spel is dat het niet.
Om met de bal naar voren te komen moet deze steeds naar achteren gespeeld worden. De bal mag enkel naar voren getrapt worden als de andere team genoten van de trappende speler achter de bal staan. Dit vereist samenwerking en discipline om als team goed samen te werken, ruimte te creren en deze goed te benutten.

Het scoren van puntenTry 5 punten
Een try wordt gescoord wanneer de bal op de grond wordt gedrukt. Dit moet dan wel gebeuren in het doelgebied van de tegenstander achter de doellijn.

Conversie 2 punten
Als een team een try scoort, kan het proberen om twee extra punten te verdienen. Hiervoor krijgt men de kans om de bal tussen de palen en over de dwarslat te schieten. Men kiest een plek op het veld op dezelfde hoogte als waar de try score gedrukt is.

Penalty 3 punten
Als een penalty toegekend wordt na een overtreding van de tegenstander, mag een team ervoor kiezen om naar het doel te trappen.

Drop goal 3 punten
Een drop goal wordt gemaakt wanneer een speler naar het doel trapt vanuit een open spelsituatie. Wanneer de bal op de grond botst en de speler schiet de bal met de wreef van de voet kan er een drop goal gemaakt worden.