Home | Contact | Sport & Hobbywww.SportenHobby.nl

Przewalski paard

Informatie over het paardenras: PrzewalskiWat is het Przewalski paard?Het Przewalski paard vindt zijn oorsprong in MongoliŽ. Er wordt verondersteld dat dit ras vroeger gebruikt werd door de Mongolen als oorlogspaarden.

Oudste paardenrasHet Przewalski paard is het oudste paardenras ter wereld en tevens het paardenras dat nog het enige echte wilde paarden ras is. Volgens historici zijn de Przewalski paarden de 'oerpaarden' waar onze hedendaagse paarden vanaf stammen.


Bijna uitgestorven.Het Przewalski paard is enige tijd met uitsterven is bedreigd. Gelukkig zijn er tientallen jaren geleden een aantal wilde paarden gevangen en opgenomen in natuurreservaten. Daar is verder gefokt met deze paarden ook tevens om de bloedlijn zuiver te houden. Het Przewalski paard kan niet bereden worden. Het is een wild paard en men komt dit paard tegen in dierentuinen en natuurreservaten.Kenmerken Przewalski paard.Przewalski paarden hebben een beige achtige kleur met rechtopstaande manen en zijn grof en klein van postuur. Op hun benen zijn soms zebra strepen terug te zien en ook hebben ze een zwarte aalstreep over hun rug lopen. Ze kunnen prima overleven in de natuur en hier zijn ze dan ook op gebouwd. Ze hebben een dikke vacht die in de winter bescherming biedt tegen de kou en ze zijn klein en fors gebouwd. De stokmaat van de Przewalski ligt tussen de 1.20 en 1.40.

Wat zeer opvallend is aan dit wilde paardenras, is dat in tegenstelling tot alle andere paarden, Przewalski paarden 66 chromosomen hebben en 'normale' paarden 64 chromosomen!